Ο ΣΕΒΤ για πιθανή αύξηση φόρου σε τρόφιμα και ΕΦΚ σε μπύρα-καφέ

18/05/2016
http://ellinikienosizithopoion.gr/|ΣΕΒΤ-επιπτωσεις-αυξησεις

O ΣΕΒΤ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής, τον καφέ και την μπύρα στους καταναλωτές.

Αθήνα, 17 Μαΐου 2016. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ), εκφράζει την ανησυχία του για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων την 6η αύξηση ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, από 23% σε 24% στα είδη διατροφής, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μπύρα και την επιβολή του στον καφέ.

Ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι ενώ η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012, για τη μέση οικογένεια, είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στην σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, το 2014 εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%! Αν o ΦΠΑ και ΕΦΚ αυξηθούν αυτό θα πλήξει σοβαρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Επιπλέον, ο ΣΕΒΤ σημειώνει ότι τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ, μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ/κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά!

Στη μπύρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα την φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.

Όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και αποτελούν τροχοπέδη στην απαραίτητη και επιθυμητή παραγωγική ανασυγκρότηση.

Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ

Ο ΣΕΒΤ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 25% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται 1.225 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 25% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 6,250 δις. €.

Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,5 δις. €.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Tags: , , , , , ,