Το νερό αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό της μπύρας, αποτελώντας έως και το 95% του όγκου της. Η σύνθεσή του επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία ζυθοποίησης και την τελική γεύση. Το σκληρό νερό, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, είναι συνηθισμένο σε πολλά στυλ μπύρας, ενώ το μαλακό νερό είναι απαραίτητο για την παραγωγή lager. Με τη βοήθεια σύγχρονων διεργασιών επεξεργασίας, οι ζυθοποιοί σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούν πλέον να προσαρμόσουν τη σύνθεση του νερού για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για υψηλή ποιότητα και σταθερότητα της γεύσης σε κάθε τύπο μπύρας.