ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο κλάδος της ζυθοποιίας συνεχώς μεταβάλλεται και αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Σε συνεργασία με την Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης, σας παρουσιάζουμε όλα τα νεότερα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παρασκευή και την κατανάλωση μπύρας στις Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2022
Παραγωγή μπύρας
Κατανάλωση μπύρας
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ κατα κεφαλην
(σημεία εστίασης- HoReCa)
(λιανικά σημεία πώλησης)
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Συνολικές εισαγωγές
Συνολικές εξαγωγές
Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης
Μετά από μια μακρόχρονη περίοδο περιορισμών στην παραγωγή και κατανάλωση μπύρας λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, ο κλάδος φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά. Παρατηρούμε μια αυξητική τάση που ξεκίνησε το 2021 και συνεχίζεται, αν και σε πολλές χώρες δεν έχει ακόμη φτάσει τα επίπεδα του 2019. Τα αυξημένα κόστη παραγωγής και μεταφορών αποτελούν φρένο σε αυτή την ανάπτυξη, εμποδίζοντας ένα πιθανό άνοιγμα στις εξαγωγές, το οποίο θα μπορούσε να ισορροπήσει τη μειωμένη κατανάλωση των προηγούμενων ετών.
Πέρα όμως από τις μακρόχρονες επιπτώσεις τις πανδημίας, οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να αντιμετωπίσουν και άλλες αντιξοότητες, οι οποίες θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις δραστηριότητές τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο περιορισμός των κυβερνητικών επιδοτήσεων, η αύξηση του κόστους ζωής και των τιμών των πρώτων υλών δρουν ως ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του κλάδου. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σταθερή πρόκληση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις σε βιώσιμες και οικολογικές λύσεις.
Παρά τις δυσκολίες, οι ζυθοποιοί συνεχίζουν να καινοτομούν, να εξελίσσονται και να παρέχουν νέα προϊόντα στην αγορά. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το ο αριθμός των ενεργών ζυθοποιείων στην Ευρώπη το 2022 αυξήθηκε σε περίπου 9.680 από 9.500 που ήταν το 2021, με την Ελλάδα να έχει πλέον 75 ενεργά ζυθοποιεία.
Οι ζυθοποιοί της Ευρώπης συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τη σημασία και τη μοναδικότητα της μπύρας, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή στις νέες πραγματικότητες φροντίζοντας για το μέλλον του κλάδου.