H μπύρα παρασκευάζεται παραδοσιακά από βύνη κριθαριού, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Κατά το άλεσμα της βύνης και την ανάμειξη με νερό στο ζυθοβραστήριο, το άμυλο που είναι το κυρίαρχο σάκχαρο όλων των δημητριακών, μετατρέπεται με την βοήθεια των ενδογενών ενζύμων της βύνης, σε ζυμώσιμα σάκχαρα, τα οποία, κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, η μαγιά τα αφομοιώνει και τα μετατρέπει σε αλκοόλη , διοξείδιο του άνθρακα και αρωματικές ουσίες. Μέρος της βύνης κριθαριού μπορεί να αντικατασταθεί με άλλες πρώτες ύλες που έχουν επίσης άμυλο ή σάκχαρα ανάλογα με την ακολουθούμενη συνταγή. π.χ. ρύζι, ζάχαρη, καλαμπόκι, σιτάρι και άλλα.