Ωριμανση

Πριν μια μπύρα φύγει από το ζυθοποιείο, υποβάλλεται σε μια διαδικασία ωρίμανσης. Αυτή η φάση επιτρέπει στα αρώματα και τη γεύση της μπύρας να αναδειχθούν και να βελτιωθούν, ενισχύοντας την πολυπλοκότητα και την ισορροπία των γεύσεων. Ανάλογα με το στυλ της μπύρας, η ωρίμανση μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως ακόμα και αρκετούς μήνες.

Ψυξη

Για να αναδειχθεί η γεύση της και η ποιότητά της, η μπύρα πρέπει να έχει μείνει σε κατάλληλες συνθήκες ψύξης μετά την αλκοολική ζύμωση (ωρίμανση της “green” beer).  Το ιδανικό είναι να έχει ψυχθεί για ορισμένο χρόνο σε θερμοκρασία από ±3°C έως ±6-8°C, ανάλογα με τον τύπο της μπύρας ή/και ανάλογα με τα πρωτόκολλα  του […]

Χειροποιητη

Η χειροποίητη (craft) μπύρα παρασκευάζεται σε μικρές παρτίδες από μικρές παραγωγικές μονάδες ή «οικοζυθοποιούς».Η craft μπύρα έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της ποικιλίας των γεύσεων και των αρωμάτων που προσφέρει.

Φιλτραρισμα

Μετά την ωρίμανση η μπύρα φιλτράρεται. Το φιλτράρισμα απομακρύνει τη μαγιά και κάποιες πρωτεΐνες. Η φιλτραρισμένη μπύρα είναι διαυγής και έτοιμη να συσκευασθεί σε φιάλες, κουτιά και βαρέλια. Υπάρχουν όμως  και τύποι μπύρας, που είναι αφιλτράριστες, οι οποίες έχουν την χαρακτηριστική θολερότητα από τις αιωρούμενες πρωτεΐνες και τη μαγιά.

Υφος

Το “ύφος της μπύρας” αναφέρεται στο σύνολο των αρωμάτων, της γεύσης και των χαρακτηριστικών μιας μπύρας. Αποτελεί έναν τρόπο για να περιγράψουμε το στυλ και τα χαρακτηριστικά μιας μπύρας και να κατανοήσουμε το τι μπορούμε να περιμένουμε όταν την δοκιμάζουμε. Το ύφος της μπύρας μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε τύπο μπύρας και περιγράφει τα […]

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΑΣ!

Είστε σε ηλικία άνω των 18 ετών για να μπορείτε να πιείτε νόμιμα αλκοόλ;

Λυπούμαστε, θα πρέπει να έχετε ηλικία άνω των 18 ετών για να μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα.